© 2016 by Zita Petrov. Krk apartman. 

Horvát autópályán

March 6, 2017

Ha Horvátországba készülsz nyaralni, mindenféleképp első és legjobb barát a google! Útvonal tervezésre is bátran használható! 

A horvát autópályákon kapus rendszer működik. Gyakorlatban azt jelenti, mielőtt belépsz egy autópálya szakaszra, egy sorompóval zárt kapuhoz kell behajtani, itt egy kártyát kell húzni az automatából vagy adnak egyet a kezedbe a sofőr felőli oldalon, erre felnyílik a sorompó és be lehet hajtani az adott autópálya szakaszra. Fontos! a kihúzott kártyát el kell rakni és meg kell őrizni az autópálya szakasz végéig, ahol a fizetőkapunál ezt oda kell adni, mivel ez alapján fizethető ki az autópályadíj. Horvát autoklub weboldala: HAK

 

Az autópályadíjat készpénzben - kuna, euro - vagy bankkártyával is fizetheted, illetve lehetőség van egy elektronikus eszközzel, az ENC-cel való fizetésre is. Autópálya díjakról itt tájékozódhatsz (írd be az útvonaltervezőbe a kiindulási pontot és célt, tételesen felsorolva minden költséget, fontosat megmutat, a linken Letenye-Krk van megadva példának):

HAK-Hrvatski autoklub oldalán

 

 

Lehetőség van visszafele Zágrábnál (Lucko) csak bankkártyás- vagy ENC-es fizetést választani, külön kapurendszer - érdemes élni ezzel a lehetőséggel, jelzik időben, mert torlódásra lehet számítani a készpénzes fizetésnél főszezonban.

Bankkártyás fizetés esetén ne felejtsük el, hogy középárfolyamon vonják le számlánkról az összeget (azért minden esetben érdeklődjünk bankunknál az aktuális feltételekről)! Az ENC, tulajdonképpen a horvát autópályabérlet, egy elektronikus eszköz, mellyel szinte megállás nélkül mehetünk át a kapukon. Ezt jobbra tartva az ENC feliratú kapuknál használhatjuk. Egy érzékelő automatikusan regisztrálja a be és kilépési pontot, és ennek megfelelően módosítja az eszközhöz tartozó számlát. Horvátországban számtalan helyen megvásárolható és feltölthető, de ENC-et lehet már Magyarországon bérelni is például: bérelhető autópálya kütyü

 

Autópálya infok - itt folyamatosan megtaláljátok az aktuálisan érvényben levő autópálya információkat! Időjárás, baleset, torlódás, lezárás, útépítés... minden rendestől eltérő közlekedési információ azonnal felkerül ide, innen tudtok leghamarabb és a legmegbízhatóbban tájékozódni arról, mi történik épp a horvát utakon. 

 

 

A horvát autópályán érvényes közlekedési szabályok lényegesen nem térnek el a magyartól.

Baleset- és problémamentes, jó utat kívánok mindenkinek! Figyeljünk egymásra! NE vezessetek fáradtan!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Lefoglaltad már szállásod Horvátországba?

Még nem?

 

Akkor foglald le most:

Krk sziget fővárosában várunk két apartmanba!

Előző blogok

January 6, 2018

December 15, 2017

February 20, 2017

Please reload

Archív
Please reload

Search By Tags
Please reload

Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Instagram Social Icon