© 2016 by Zita Petrov. Krk apartman. 

Séta Krk városfala körül

April 29, 2017

Tudtad-e, hogy Krk Horvátország harmadik legnagyobb városfallal rendelkező városa? Egyben ez a történelmi emlék tekinthető az egyik legősibbnek is a városban, az illírek kezdték el építeni még i.e. 50 körül. Ez folytatódott többé-kevésbé egészen a velencei kormányzat hatalomra kerülésig, ekkor a városfal jelentős rekonstrukciójába és építésébe fogtak (az akkor megjelenő tűzfegyverzet miatt) a 14. és 15. század során, ami a ma is látható fal nagy részét jelenti. 

Az építmény követi a város elhelyezkedését, a mai óváros területét foglalja magába, a századok folyamán tovább építették azt, illetve helyreállították, többnyire az eredeti falak helyén. A 19. század végén kezdett el terjeszkedni a város a falakon túlra is. A 2000-es évek elejétől kezdődött meg átfogó megújítása, illetve rekonstrukciója, mely napjainkban is tart. 

A városfal nem csak a tenger felől, a szárazföld felől is körbeöleli Krk várost. A falnak négy kapuja van, melyek a ki- és bejárást teszik lehetővé, ezeket tornyokkal biztosították az építészeti feltárások szerint.

Mai fejjel aligha érzékelhetjük rendkívüli jelentőségét a várost körülölelő építménynek, mely egyaránt védte szárazföldi és tengeri támadásoktól a várost, lehetővé tette a tengeri kereskedést, halászatot. Nyugodt, biztonságos életüket köszönhetik a falnak Krk lakói az elmúlt több mint 2000 évben.  

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Lefoglaltad már szállásod Horvátországba?

Még nem?

 

Akkor foglald le most:

Krk sziget fővárosában várunk két apartmanba!

Előző blogok

January 6, 2018

December 15, 2017

February 20, 2017

Please reload

Archív
Please reload

Search By Tags
Please reload

Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Instagram Social Icon